понеделник, 22 февруари 2010 г.

Как Камен ме изнерви или какво ми причиняват поръчковите журналисти дори по време на Олимпиадата

Здравейте Камен Алипиев,

Aз май не съм от най-търперливите, тъй като се бях зарекъл да не пиша на подобни на вас хора, но не издържах... принудихте ме. Ако не беше вашата упоритост в сервилността към лифто-строителите, дори нямаше да си правя труда.

Е, сега ще понесете и моята критика (и не за пръв път), тъй като не виждам никакъв професионализъм във вашата личност. Ако не говорихте по телевизията, ами у вас си, никой нямаше да ви критикува, така че, ако не можете да го понесете, ще трябва да се справите с разочарованието, че няма да следвате стъпките на баща си.

Много е дразнещо (ако съдя по мненията из формуите, май и не само за мен), когато скиорите правят все по добри времена, свалят на всяка контрола от първия, а вие си гледате там някаква таблица, статистика, статейка или брошури и въобще не виждате състезанието и на края - опаааа, изненада, той стана еди кой си. Още по-фрапиращо е, когато някой падне, а вие продължавате да си бъбрите и 20 секунди по късно започвате да викате „оллеллеее". Ако не можете да следите монитора, къде сте тръгнал?

Но вашите коментари за бг ски спорта са още по-дразнещи и нахални. Направо не разбирам как е възможно да ви се дава трибуна и вие да сте единствения съдник в БНТ, който да казва какво е добро за спорта. То вашата зависимост стана особено ясна, след като в последното издание на „Спортна треска" казахте на един човек, че е като у дома си във вашето студио, но и за него ще стане дума. Та питам се аз, риторично, какъв ще е този професионализъм, какъв ще е този плурализъм, какво ще е това отразяване на другото мнение? Май отговорът е тук...

Все се питам как човек, който от скоро въобще кара ски - сам сте си го казали, може да зяви в ефир, че на Витоша ще стане нещо хубаво? Кой ви го каза това? Защото явно някой трябва да ви го е казал, иначе сам нямате капацитет да го разберете. Аз, за разлика от вас съм скиор от 25 години. И не само – интересувам се от лифтостроене, проектиране на ски курорти, имам образование в областта на регионалното развитие и географията, доста широки познания по урбанистично планиране, а най-вече аз съм трето поколение скиор (традициите имат значение). На Витоша съм от както се помня и познавам доста добре планината. Така че наистина съм доста подготвен и на мен не ми трябва някой, за да ми разчете тъпите проекти на „Витоша ски". Те просто не стават. Ако бяха нещо смислено, ако наистина се планираше нещо добро, аз като скиор и велосипедист щях да го подкрепя, но уви това не е така. Посещавал сте моя блог, където повдигам над 30 въпроса към „Витоша ски" АД, но явно не обичате да четете.

Така се стигна до днешното ви предаване - 22.02.2010 (пак по ваши думи отдавна планирано). В него след поредния урок по позитивизъм от другаря Цеко Минев си стигнахме до добре познатото (поне на тези, които внимателно следим), че има много ски куророти „по чужбината" и това е причината за всичко хубаво в света. Абе Цеко за ски спорта ли ли ще говори или за ски курортите? Но какво да очаквам от вас – вие давате трибуна на вашия приятел, за да обвинява всички свои критици наред, но тях не ги питате. Всички са анатемосани като „еколози" (не знам защо, след като целия свят се тревожи за природата, това у нас е недопустимо). Защо не му зададете поне един въпрос, които повдигат неговите критици от ски средите (говоря за писмото, което прочетохте в ефир по време на супер комбинацията oт програмата на Зимните Олимпийски игри във Ванкувър от 21.02.2010, защото то беше критика от именит български ски треньор срещу ръководството на БФСки)? След това, някак си естествено след плюенето на еколозите, милия Минев уж събрал брошурки в хотелчето, които да покаже на простите балканци, които се чудят как в наште малки планини ще набутаме курорт с 250 км ски. Ама що не каже колко е голяма Канада и техните планини или че от океана идват влажни валежни маси? И лакътят да си захапем у нас не вали достатъчно сняг и просто ски курортите са обречени. Но неговия апел към всички еколози да дойдат в Канада направо ме разтрогна. Даже пуснах една сълза.

Така още по неангажирано се стига до нашите спортисти. Но за кратко, защото набързо ни се припомни, че трябва да имаме курорти, за да имаме скиори в Световната купа, а защо не припомнихте за вчерашното писмо на треньора. Еми що да го засичате вашето приятелче? То много по важно бе да се каже, че няколко души саботирали Витоша. А кои са те? Аз с моя блог ли? Ами защо не питате радетеля на ските, защо скиорите не могат да тренират на неговото изчадие Банско? Там нали била единствената писта за спускане (което пак е лъжа и тъпа пропаганда, защото стария Попангелов отдавна беше проектирал Ястребец 2, носеща понастоящем името на неговия син, на която са се провеждали състезания в дисциплината, ама вие повтаряте като папагал, това, което ментора казва)? Какво по логично от това, шефът на ски федерацията, които има влияние и брани „най-модерния" курорт да издейства да им затворят едно писте и да се суркат спортисчетата (влизам ви в риториката, че да ме разберете)? Защото всичко това е една измислица.
Ето как го правят развитието на ски спорта в Австрия:
Деца, родени след 01 януари 2004г. в долината на Цилертал, карат безплатно. Единственото условие е те да са с придружител.
Деца, родени след 01 януари 1995г. избират измежду много ниски цени.
Млади хора, родени след 01 януари 1991г. избират намаления за млади хора.
Цени на сезонни карти:
възрастни - 550 евро
младежи (15-18) - 444,00 евро
деца (до 14 г.) - 253,00 евро (50% намаление)

А у нас? Какви намаления какви пет лева? „Научи се да караш ски" е идеалната схема за усвояване на нерегламентирана държавна помощ. А какво се прави за тези, които вече са научени – еми нищо, те или имат пари да си платят или не.

Освен горепосочените цени, на запад курортите казват:
„В случай на нараняване или болест, ние ще Ви възстановим стойноста на картата от последния ден, в който е била използвана. За тези случаи ни е необходим документ, потвърждаващ нараняването или болеста Ви."
Това обаче в нито един от контролираните от Цеко и Ко курорти не може да го видите.

В този контекст, става много ясно защо вие на три пъти ни повторихте, че ски картите в Уистлър са много скъпи и ни подмятахте, че така е нормално. Демек – свиквайте, ски картите трябва да са скъпи. Вместо да ни пренесете в олимпийската атмосфера, вие пак правите пропаганда и обслужвате интереси. Да, ама в Канада средната заплата е еди каква си, да ама там има еди какви си отстъпки, да ама там за тези пари предоставят услуга, а не лифтажиите да те гонят като пъдари и да няма адекватна екипировка за спасителите. Но вие не, аз ще си повтарям, пък то ще върже.

Но да се върна на вашата псевдо журналистика. Така става при вас, че ВИНАГИ давате думата на само едната страна уж за спорта, но се оказва, че ще си говорим само за криворазбрано развитие курорти. Абсурдно. И сам го разбирате и си го казахте в началото, че пак ще искат и други хора да вземат становище по проблема, ама няма да им дадете, щото банкерът е представител на спорта, а те не. На какво прилича това? Какъв спортен деятел е Минев? Той е представител на ски курортите. Ако искаше да развива ски спорта, щеше да направи някакви адекватни преференции за млади хора, деца, ученици, дори пенсионери. В момента в България не е проблем липсата на ски инфраструктура, а нейната достъпност.

Как може, след като знаете, че разговорът ви няма нищо общо със спорта, още в самото начало на диалога, вие да го продължавате? Каква е тази отявлена пропаганда – да стои гостът ви и да дрънка глупости: "парковете им са прорязани като шейцарско сирене, за добре е...." (зависи от правилата, които са приели, нашите са такива); били ни виновни еколозите, че няма спорт в България; трябвало много курорти! Този същият човек, който буквално ликвидира карането на малките деца в планинте (за всичко трябва да плащат, но нищо не работи, ски учителите не могат да се конкурират с неговите и тн) все го върти в стил "някой друг ми е виновен"...

Щом ви е кеф да плюете само, ваш проблем, но бяхте длъжен да го питате за писмиото от вчера от супер комбинацията? Защото там се казваха изключителни истини. Но вие си затраяхте, май не искате госта да се чувства неудобно? Журналисти, а? Наистиан сме слаби, но на какво се дължи това? Къде са грешките на федерацията? Кой ще им потърси отговорност за това?

Никой, защото българският спорт се ръководи от мутри и слуги на мутри. Това е резултатът. (Кокалът е шеф на федерацията по шах, а Ал.Петров-Трактора на тази по карате, наред с великата стрелкиня с простреляния съпруг, съветник на Гоце, та дори и предишните председатели на БФСки. Примери - бол ). От Ив. Славков, през Ст.Костадинова, и пр. та до бай Цеко. Ето това са плодовете, когато комуноидните мафиоти овладеят спорта и го ползват единствено за пране на мръсните си пари и постигане на лични или корпоративни цели.

Има и нещо друго. Защо не кажете, че ските са елитарен спорт, досъпен за наистина много малко хора, защото инвестицията е огромна, не стига просто талант или упоритост. Това е причината, да не е по силите на нашата страна да има повече от един двама топ скиори, които да бъдат сред най-добрите 30 в света, не повече. Ските приличат много повече на тениса (отколкото на футбола), където инвеситциите на родителите, сумите, платени за частни треньори и школи са колосални и не са извадени от държавата. Този тип спортове не могат да се спонсорират от обществото. Защото глетчери, пътувания в чужбина, треньорите, екип по поддръжка на ските (не като Стефчо, който сам си ги прави) струват прекалено много, особено за младите състезатели и не е рентабилно да се наливат толкова много пари, просто има по-ефективни инвестиции в здравето. Това не е плод на "пирамидата" (масов спорт – професионален спорт), това е начинение, обикновено на една фамилия. Така беше и при Попангелов. Така е и при сем. Костелич. Да сте чували държавата да е давала пари за детските лагери и школи на Агаси? Еми няма как. Далеч съм от мисълта, че не трябва да ги развиваме, напротив, но както показва и Жекова напоследък – това е предимно семейна инвестиция, а не обществена. Лагерите, треньорите, неимоверните разходи не може да се поемат от държавата. Така че, айде стига с „пирамидата". Ските просто не са футбол.

Но защо не попитахте госта ви и за ски бягането? Защо целият фокус е върху алпийските ски? Ще ви отговоря: защото алпийските ски са реклама за собствениците на ски курорти. Факт. Иначе прекрасния и изключително полезен спорт като ски бягането не се развива, а в него имаме традиции и може да се практикува доста свободно с оглед релефа на страната ни. Имаме и разпръсната мрежа от центрове с треньори и база. Това е спортът, който би трябвало да има превес спрямо алпийските ски. Освен това той може много евтино да се упражнява и лятно време, може да дава състезатели за интердисциплинарния биатлон, ски ориентиране (където също имаме някакви успехи) и тн (дори колоезденето или беговите дисциплини могат да ползват спортисти от ски бягането, а това е много важно – да могат състезатели в юношеска възраст да преминават в други спортове при определени обстоятелства). Но него ще го заметем под килима, защото искаме скоростни дисциплини (поне да беше слалом, който ни е по-близък и може относително по-лесно да се тренира). Ако трябва да имаме пирамида в зимните спортове, това трябва да е в северните ски. Липсата на подобен анализ и въпроси показва, вашата некомпетентност.

Друго много дразнещо и несправедливо отношение вие проявявате към Стефан Георгиев и като почнете да го нареждате (и не само вие, но и други медии с „правилни" позиции и „разбирачите" по форумите) става направо непоносимо, защото той прави каквото може, а истината за нивото на българските ски се крие в бездарното ръководство на федерацията ни. Но както се досещате по ред причини никой не отваря и дума за БФСки. За това и след Световната купа в Банско, където той отправи критики, вие повече не го каните.
За сведение си прочетете красноречивото писмо от вчера. А ето аз какво чувам:

Стефан Георгиев тази година отива да кара спускане за световната купа във Валдизер, за пореден път на абсолютно собствени разноски, защото по принцип е изхвърлен от националния отбор. На състезанието се засича случайно с българска делегация от 20 човека на финала – свита, куфари около шефа на федерацията (май и вие). Тупаните (май и вие) седят долу на финала, гледат си, пият си, знаят, че нашият състезател е сам на старта, но никой не отива да му помогне, да го подкрепи. Стефан си прави спускането, качва се на лифта обратно гол по състезателния гащеризон на студа, защото тренировъчните му ски, раница, якето и грейката му са на старта. Отива до върха, събира си чарковете от старта едновременно с работниците по състезанието, които разтурят старта и си смъква нещата надолу, докато нашите глави (май и вие) седят долу и си пият все едно са съвсем отделно от онзи, дето се пуска за България. Това е все едно на Формула 1 пилотът да слезне да си смени сам гумите. После тия същите хора го пращат на олимпиада, като го викат да си вземе облеклото за олимпиадата, но като отива се оказва, че бройката, предвидена за него, е раздадена предварително на журналисти (май и вие) и други хора, а за него няма! Та във федерацията така се работи.

За това защо не питахте Минев? За еколозите намерихте време да си сборувате, за това не.

За жалост няма кой да отиде и да представи България на топ ниво в този спорт и като гледам така ще бъде занапред. Защото вие се скъсахте да ни убеждавате, че за моментното ни ниво е виновен германският специалист, а защо не кажете кой го докара него? Аз ли? Или може би БФСки? После същото ли ще разправяте за словенските треньори? И за това не са виновни липсата на курорти или еколозите, за това е виновна БФСки.

И понеже след последната ни обмяна на мнения, вие се усъмнихте в моето име, ще ви кажа, че да, аз наистина се казвам Любомир и „Витоша ски" АД (респективно БФСки, защото те са двете страни на една монета) знаят много добре и моето име и моя адрес, защото най-конструктивно им пратих своето становище за развитието на Витоша (не защото съм някакъв специалист, ами защото те правят същите глупости, както и комунистите), но това тях не ги брига. Те си имат просташки и комерсиални цели. Имам си причини да не споменавам своето име. Иначе вашето патетично „има болни дървета" е разтрогващо, но новите писти няма да помогнат. Нито наркоманите ще спрат да ходят там. Защо, щом толкова ги интересува Витоша, не оправиха една пътека горе, едно мостче? Вие от ски явно не разбирате, иначе щяхте да видите, че новата организация при началната станция на Лалето е абсурдна. Началната станция на новия лифт на мястото на „Бай Кръстьо" в Драгалевци е апогей на тъпотата. Да не продължавам. Това е проблемът ми, че ще се направят безумни съоръжения, че не са съобразени ветровете и валежите на Витоша. Това е все едно да затворите съзнателно една лента на Цариградското. Ей това правят вашите ментори. Този проект не е в обществен интерес. В България например е много по важно да се развиват малки ски курортчета, но разпръснати из страната, просто нямаме условия за мега курорти. Дори и да навлезем в Парковете и резерватите, разгледайте картите. За да видите какви грешки правят тези хора, помислете за техните комунистически предци и се поинтересувайте за лифта „Църна Могила" и защо той не работи. Ще ви дам жокер – има нещо общо с грешното планиране.

Няма коментари:

Публикуване на коментар