събота, 10 януари 2009 г.

Кмета, АрХитекта и бай Цеко

Природозащитници питат кмета на София Бойко Борисов за негов подпис под писмо за новата ски зона на Витоша


6.01.2009 г.
Коалицията от 30 неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” изпрати писмо до кмета на София Бойко Борисов заради съмнения около негов подпис в разрешителното за проектирането на нова, много по-голяма ски зона в Природен парк Витоша.

Природозащитниците са открили съмнителното писмо при проведената обществена консултация на екологичните доклади на подробния устройствен план на новата туристическа и ски-зона „Алеко” с инвеститор «Витоша ски» АД. Документите бяха показани за кратък период в електронен вид на Първа лифтена станция на Симеоновски лифт.

На коалицията „За да остане природа в България” прави впечатление приложено към докладите копие на писмо на Столична община с изходящ номер ГР-70-00-834, подписано от кмета Бойко Борисов, с което се дава съгласие «Витоша ски» АД да изработи проект за подробен устройствен план за нова ски зона в Природен парк Витоша.

Какви са проблемните моменти около писмото според природозащитниците?

1. Писмото е на бланка на Главния архитект на Столична община Петър Диков, но е подписано от кмета Бойко Борисов.
2. Писмото няма дата.
3. Подписът под писмото има разлики с положения от Бойко Борисов подпис в студиото на Нова телевизия през лятото на 2008 г., снимки от който са тиражирани в различни информационни интернет сайтове.
Този факт тревожи особено много коалицията «За да остане природа в България» предвид зачестилите напоследък случаи на злоупотреби и фалшификации на подписа на Бойко Борисов.

Природозащитниците се обръщат към кмета Бойко Борисов да разясни негов ли е подписът под писмото с изходящ номер ГР-70-00-834, давал ли е съгласие фирмата «Витоша ски» АД да изработи подробен устройствен план на „Туристическа и ски зона Алеко” в Природен парк Витоша, и ако е така, на коя дата е подписано това съгласувателно писмо.

Строителството на нова ски зона в Природен парк Витоша не е възможно, защото противоречи на Плана за управление на природния парк, приет с решение на правителството. Новата ски зона се планира върху държавни, общински и частни земи, без да има собственост на „Витоша ски”. Целият процес около проектирането на новата ски зона на Витоша протича без необходимото обществено участие. През есента на 2008 г. фирмата „Витоша ски” АД извърши редица нарушения в Природен парк Витоша, след като прокопа нов ски път, взриви скална маса и разора една от ски пистите без никакво разрешение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар