четвъртък, 25 юни 2009 г.

Започна проектирането на модернизацията на „Туристическа и ски зона Алеко”.

За мое съжаление, аз може да си говоря, но хората си работят по тяхната просташка идея. и май нищо добро не ни чака.

В петък, 29.5.2009 от 10:00ч в общината се проведе експертен съвет по устройство на територията, начело с гл. арх. Петър Диков. Там се обсъждаше заданието за Специализиран подробен устройствен план (СПУП) на Туристическа и ски зона (ТСЗ) "Алеко".
Самият текст и карти на заданието oт СО ги дадоха само на хартия. Има едно копие у секретар на БФКА, офисът е в Спортната палата, ет.5, ст.503. Може да си направите копие, 37 страници. Имало малко разлики от вече готовия проект от миналата година. Това е задание за проектиране, само основните параметри, по които сега ще трява да се изработва плана (уж наново, а дано, ама надали и пак ще представят проекта от миналата година).
Ето и Съобщение от сайта на Витоша ски, като горе долу е копирано предишното обявление. Да отбележа: Краен срок за провеждане на консултациите и изразяване на становище по СПУП и ЕО е 17.00 часа на 02.07.2009г.
Водещият проектант на зимни спортни обекти Пол Матюс им давал съвети за проектирането на пистите и лифтовете на Витоша. И какво от това? Те така или иначе са си решили какво ще направят. Помага им и Курт Кох, който има зад гърба си над 500 старта като рейс директор на Световната купа по ски. Това е интересно, предвид амбициите им за разни писти за високо спортно майсторство. Явно е, че целта не са децата на София да карат, ами да има реклама, Световна купа...
На свое заседание на 27 май 51-членният общински експертен съвет по устройството на територията на столицата даде зелена светлина за развитието на "Туристическа и ски зона Алеко". Главният архитект на София също се е изявил там и е говорил глупости. Всички участници, и експертите и природозашитниците, се съгласиха, че Витоша трябва да се модернизира и развива. Само да спомена, че въпросното мероприятие беше обвито в пълна мъгла и медийна изолация, така че въпросните природозашитници, са техните собствен казионни момчета. Поканените световни експерти щели да дават компетентното си мнение откъде да минат пистите и лифтовете, като целта била да се търси извеждане на пешеходния поток извън пистите, за да няма конфликтни точки със скиорите и сноубордистите. Това е много важен момент, както съм писъл в моето Становище, зад целия този проект ясно прозира идеята неплатежоспособните пешеходци да бъдат изтикани от тази част от планината. Нещо повече, Алеко-Черни връх, люлката на организирания туризъм в България, трябва да стане terra incognita за туристите. Това е безкрайно неприемливо, но е ясно, че мерките ще бъдат безкомпромисни.
След изготвянето на проекта ще трябва да се направи и екологична оценка, възложена от РИОСВ София, а също така се съгласува и по Натура 2000. това е ясно как ще стане – бързо, защото искат България да кандидатства за провеждането на Витоша на зимни младежки олимпийски игри ( да припомня – председателят на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева се беше срещнала с Пере Миро – директор в МОК, който бил впечатлен от спортните традиции ?!?!?! на страната ни, както и от усилията, които се полагат от институциите за решаване на проблемите в спорта, а Лечева му представила проекта за домакинство на Зимни младежки Олимпийски игри).

Няма коментари:

Публикуване на коментар