събота, 2 януари 2010 г.

БФСки раздава пари на близки фирми

Публикувам тази статия, защото е важно да се знае, пък и ме обвиняват, че съм пристрастен, та за това източникът вече е в-к "Дневник".

Връзка

С курсив е моят коментар.

Фирми, близки до председателя на Българската федерация по ски Цеко Минев, ще усвоят основната част от средствата по програмата "Научи се да караш ски" на стойност 400 хиляди лева.

Министерството на спорта предоставя средствата на БФСки, а те ги харчат.

Ски обучението ще се извършва от "Витоша ски училища". Тя е 80% притежание на собственика на лифтовете "Витоша ски", която се свързва с Цеко Минев. Транспортът ще се извършва от "Балкан холидейз", чийто управител е съпругата на Минев - Радка Минева.

От известно време "Витоша ски училища" е в конфликт с училищата, обединени в Сдружението на витошките ски и сноуборд училища. Там членуват "Мачирски", "Мотен", "Марина", "Дино ски колеж", "Де Люси", "Атмосфера" и др. Те се оплакват от дискриминация заради увеличението на цените на сезонните лифт карти за ски учители на 2000 лв., предприето от "Витоша ски".

Интерес за участие в проекта са изявили и останалите ски училища на Витоша, но не са избрани, поясни в четвъртък Цеко Минев. "Получихме молби от няколко ски училища на Витоша, че искат да обучават деца, но капацитетът им е 50 човека всяко. Самостоятелно те не могат да се справят с комплексното обслужване на децата, а федерацията носи отговорност за всичко това, каза той.

Още 35 хиляди лева са одобрени от Министерството на образованието, което се ангажира да се включи с общо 200 хил. лв., твърдят от БФСки.

Второто издание на проекта "Научи се да караш ски" ще стартира на 4 януари, като в продължение на три месеца безплатно обучение в ски техника ще преминат близо 3500 деца от училища в столичните квартали Витоша, Младост, Панчарево и Триадица.

"Изборът на училищата сме направили на териториален принцип в прилежащите до планината райони", обясни Ваня Кастрева от Регионалния инспекторат по образование София.

София има и друг квартали, но ...

... "Така хората се насърчават да води здравословен начин на живот". Много похвално, но като спонсорът на програмата е Nestle, какво здравословно хранене, какъв живот.

Всяка седмица от януари до април в планината ще се качват по 350 деца, като за всички е осигурен транспорт от училищата до Симеоновски лифт, с който децата ще бъдат извозвани до Алеко. От родителите се изисква само да попълнят декларация за съгласие с правилата, които техните деца, а и самите те трябва да спазват в планината.

Тук искам да отбележа, че за първи път големи групи с деца ще бъдат извозвани с с кабинковия лифт. Това до сега не е правено от съображения за сигурност, тъй като не може да се осигури придружител на всеки 5 деца, който да се вози с тях и да ги контролира (пътуването е около 30 мин, а капацитетът на кабината 6 души). На първо място децата може да изпаднат в паника при спиране на лифта или силен вятър. Опасно е също така да не се опитат да отворят вратите на кабината и тем подобни. Като знаем дисциплината на децата ми се струва, че това е малко рисковано.

Миналата зима обучение в "Научи се да караш ски" се включиха 3500 деца. "Идеята е програмата да обхване районите в Смолян, Чепеларе, Банско и Самоков, каза Минев. - Твърде късно обаче започнахме преговорите с общините и затова най-вероятно нещата при тях ще тръгнат от догодина, когато средствата по тази програма ще залегнат в бюджета на Министерството на спорта".

Интересно, еми защо сте започнали късно да преговаряте, пак лъжи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар