събота, 26 февруари 2011 г.

Георги Костов: Построяването на лифтови и влекови съоръжения винаги върви със ски писти

Зам-министърът на земеделието и храните каза от парламентарната трибуна, че Законодателят предвижда право на строеж да се учредява само с решение на Министерски съвет.

Построяването на лифтови и влекови съоръжения винаги върви със ски писти. Ако нямаме процедурата на учредяване право на строеж, то тогава във всички не държавни – частни гори може да се тръгне към безконтролно строене, изсичане на горите, строене на ски писти и лифтове и влекове. Това каза от парламентарната трибуна заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов, предаде репортер на Агенция „Фокус". Доц. Костов обясни, че поради тази причина, за да може държавата да оказва контрол върху този процес, заедно с общината се предлага текст, който трябва да бъде подкрепен. Законодателят предвижда право на строеж безсрочно или за определен срок да се учредява само с решение на Министерски съвет – за горски територии публична държавна собственост.

„Естествено е, че при изграждането на лифтове и влекове те представляват цяла просека, която трябва да бъде направена. Тази територия и тази площ се губи завинаги от горския фонд и не може да принадлежи към горския фонд. Коректно е и е редно да бъдат изключени от горските територии", заяви Меглена Плугчиева в подкрепа на предложения от комисията текст. Николай Пехливанов от „Атака" направи предложение тези територии да останат в горските територии. Меглена Плугчиева заяви: „В предложението, което правите г-н Пехливанов, прозират лобистки интереси на фирми, които искат да застроят горски територии – без да бъдат изключени териториите и без да се заплащат".

Пехливанов пък поиска прегласуване на целия текст, който първоначално бе приет под редакцията на комисията.

Десислава АНТОВА
Агенция "Фокус"
28 януари 2011 | 10:34

Няма коментари:

Публикуване на коментар