събота, 26 февруари 2011 г.

Моят човек - неговата власт

Моите приятели са наясно със заниманията ми с настоящия блог и индивидуално самотната кампания, която водя.  Един от тях даже вече нарича Цеко Минев „твоя" („моя") човек.  Та с него (моя приятел) есента пътувахме посока Банско и над нас прелетя един вертолет (най-вероятно във връзка със строителството на новите лифтове).  Моят приятел се пошегува, че това може да е акция на данъчните, което беше актуална обществена тема по него време.  Замислех се и му казах:  „Такава акция на НАП на Банско никога няма да има.  „Моят" човек е близък с всяка власт, пък и много висши държавни чиновници и прочие хора имат не просто вили там, ами цели хотели".

Онзи ден, като гледах долната снимка отново се сетих за тези ми думи.

http://www.xtdev.com/ski/gallery/news2010/101112_Pamporovo_EuropaCup2012_IMG_6378.jpg

На нея, председателят на Българската федерация по ски г-н Цеко Минев приятески си бъбри със собственика на "Пампорово" АД г-жа Цветелина Бориславова.

Та ако се замислим върху тази снимка, ще се сетим защо държавата дава по 2 мил за световна купа и за да се учат децата да карат ски на Алеко, а не да кажем над Берковица. И така всяка година. То явно Минев си урежда нещата директно с истинския шеф в държавата и не му се налага да се занимава с пожарникари и милиционери, какъвто е и той самият де, нали Държавна сигурност също са чингенца гадни.

Изглежда хиената Бориславова (Изразът не е мой) явно не иска да остане на страна от безплатната реклама чрез спортни мероприятия спонсорирани щедро от държавата. И ще се облажи и тя следващата година. И ако, не дай си Боже, някой заблуден журналяга попита премиера: „абе тука, вие, нали, таковата, абе не бяхте ли нещо с тази жена? И сега, като ги давате тези пари, това не е ли конфликт на интереси?" Боко тиквата ще му отговори бодряшки: „Не, няма конфликт, аз давам на всички". И ще е прав ... технически. Той даде на Цеко, банкер, ДС, трябва да даде и на Бориславова, бивш банкер, дъщеря на милиционер-шофьор. С една дума – свои хора. А ние чии сме?

Има и още един малък детайл. Цеко Минев никога и по никакъв повод не коментира конкурентите му курорти в България. Споменавал е само Боровец. Ясно е, че „гарван - гарвану око не вади", но явно двамата с Бориславова са намерили някакъв общ език, щом той я подкрепя в това начинание. На опитните скиори им е ясно, че по отношение на софийските скиори само Боровец е конкурент на Банско. Това им е ясно и на двамата герои, така че сигурно и това е било отчетено.

Подленият детайл е, така да се каже, повече в сферата на догадките и конспиративните теории, но може би има нещо в него. Говори се, макар аз да не го споделям, че Иван Костов също стои като съдружник в „Юлен" АД. Истина е, че по него време бе дадена концесията на ски зоната Банско. Факт е, че той е запален скиор и много обичаше още като премиер пистите под Тодорка. От друга страна, „СИБанк" (тогава БРИБанк, свързана със Славчо Христов) се броеше за близка до синьото управление, но за ден и то при странни обстоятелства, за които бизнес дамата не иска да приказва, от ръцете на близкия до Костов Славчо Христов се оказа в ръцете на Цветелина Бориславова. Още от тогава през тази банка минаваха всички бюджетни плащания. Така, в ерата, когато банките в България все още не раздаваха кредити, което означава, че и не печелеха кой знае колко, Славчо Христов и кръгът „Олимп" около него и Иван Костов си преживяваха твърде добре. Дори и сега всяка банка гледа да се докопа до обслужването на бюджетните пари – гарантирани приходи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар